RElatietherapie

Gezinstherapie

Playdate

Liefde. En hoe liefde soms kwijt raakt?

Liefde is een basisbehoefte want liefde staat voor verbinding met anderen. Vanuit ons prilste begin zijn wij als mensen gemaakt om ons te hechten aan andere mensen. Dat is de basis behoefte.

Door je te hechten aan anderen zal je overleven namelijk. Misschien niet nu perse meer als volwassene maar wel als baby. Als er niet voldaan wordt aan de hechtingsbehoefte van baby’s sterven ze of zijn er problemen in de ontwikkeling. Vanuit die overlevingsbehoefte pas je, je aan, aan de omgeving waarin je leeft. Waarmee je een bepaalde hechtingsstijl ontwikkeld.

Je doet wat je moet om te overleven, maar dit gaat niet bewust. Juist dit zijn de eerste startsignalen van patronen. Je leert al heel vroeg als ik dit doe, dan dit waarschijnlijk. Deze patronen neem je mee naar je relaties nu, naar je volwassen leven.

Ook als volwassene heb je een behoefte, een behoefte aan verbinding. Zelfs jezelf willen beschermen wat mensen vaak bindingsangst noemen, heeft eigenlijk te maken met een behoefte aan verbinding. Alleen is het dan zo eng, door dingen die je eerder hebt meegemaakt dat je het niet zomaar meer kan en je onbewust hebt besloten dat je, jezelf moet beschermen en alles wat dichtbij komt eng is.

En zelfs al ben je nog zo hard jezelf aan het beschermen je wilt liefde.

Er zijn zoveel manieren om je liefde te tonen. Heel veel van deze manieren lijken niet logisch voor anderen maar kunnen het WEL zijn als je kijkt vanuit de hechtingsbril. Kijkend vanuit de behoefte van mensen: Overleven en verbinden.

Als je denkt dat je bedreigt wordt ga je altijd jezelf beschermen koste wat het kost. Juist dit is wat er in relaties vaak mis gaat, dan komen er namelijk lelijke dingen naar voren die heel naar zijn voor de ander. Waarmee de ander weer terug lelijk gaat doen. Hiervan denk je niet direct dit doe je omdat je, jezelf wilt beschermen en toch is het op een bepaalde manier zo.

Het is daarom zo belangrijk om te weten hoe het werkt bij jou en bij je partner. Wat zijn de behoeftes en wat zijn de diepere emoties die jullie hebben. Maar vooral in welk patroon stappen jullie daarna met elkaar en wat is jullie dans met elkaar.

liefde is een groot woord, wat mij betreft het mooiste en mijn doel waarom ik op aarde ben. Maar dit kan voor iedereen anders zijn en het kan voor iedereen wat anders betekenen.

Door elkaar te bekijken vanuit liefdestaal kan je verzachten naar elkaar maar dit is soms lastig als je in de storm zit.

Weet je, je hoeft niet in de storm te blijven zitten, je kan altijd wat doen.

Misschien vind je therapie te groot. Start dan met mijn masterclass Relatie SOS, 75 minuten aan uitleg & opdrachten met bijbehorend werkboekje…..

https://samenzwaluwen.clientomgeving.nl/winkel?product_id=4&name=Masterclass Relatie S.O.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *