Opvoed tips: hoe de opvoeding aan te pakken?

Er zijn op het internet zoveel blogs en zoveel social media accounts vol met tips en adviezen over het opvoeden. Zijn deze behulpzaam? Ongetwijfeld dat ze dat zijn. Het is echter altijd belangrijk om na te gaan door wie het is geschreven. Wat is de expertise van deze persoon? Want laten we eerlijk zijn, niet iedereen die iets publiceert is ook per definitie ergens expert in of ergens in geschoold. Eigenlijk is dit dan ook mijn eerste advies: als je advies zoekt, zorg dat je het doet bij iemand die bekwaam is!

Dit kan lastig kan zijn want op het moment dat de nood hoog is wil je vaak per direct een antwoord. Je wilt weten wat je moet doen. Dit herken ik zelf ook. Uren heb ik op Google zitten zoeken naar hoe je een baby laat doorslapen. Heeft dit mij echt geholpen? Nah, niet echt. Het gaf mij een paar handvatten en eerlijk gezegd een hele hoop verwarring. Want ik vond nogal wat adviezen tegenstrijdig. Dus nadat ik wat meer slaap had gehad op de een of andere manier, de baby ouder werd en mijn hormonen wat afzakten, besloot ik hulp in te roepen bij een slaapcoach/psycholoog. Dit consult heeft ons verder geholpen omdat ze de adviezen toepaste op ons maar vooral met ons keek naar waar de blokkades zaten. Kortom maatwerk waardoor we verder konden. Slaapt hij nu altijd vlekkeloos? Nee, maar dat hoort nou eenmaal ook bij opvoeding. Dat is mijn tweede advies, accepteren dat het opvoeden van kinderen een hobbelige weg is.

Nu zit je natuurlijk nog steeds op wat meer opvoed tips te wachten of nog beter: een antwoord op de vraag hoe je de opvoeding aan kunt pakken? Hier kan ik natuurlijk wel wat over zeggen, maar gaat dit je altijd helpen? Is het altijd toepasbaar? Dat is wat ik het mooiste vind in de gesprekken die ik voer als orthopedagoog: zoeken naar wat past bij dit gezin, bij dit kind en in deze situatie. Wat verklaart de moeilijkheden en hoe kunnen we zoeken naar oplossingen? Wat zijn passende adviezen om deze ouders dit kind beter te laten begrijpen? Dus opvoed adviezen zie ik als maatwerk want pas dan kan je er echt verder mee. Naast alle goede algemene adviezen die er zijn. Zie die vooral als het vergroten van je kennis. Geef er je eigen twist aan want iedereen is uniek! Zo, dat was mijn laatste advies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *