Streven naar IMPERFECTIE in Ouderschap

Ouderschap hoeft niet perfect.

Wij en ja ik zeg wij, want ook ik ben een moeder. Maken het onszelf zo ingewikkeld. We weten zoveel, we hebben mega kennis honger en we willen het beste voor onze kids. We zijn soms zo bezig met hoe het hoort of hoe het moet. Wat anderen zeggen. Dat we vergeten stil te staan bij wat er is. Bij wat we zelf doen, wie we zelf zijn. Wat er past en wat er niet past. Hierbij een pleidooi voor wat meer imperfectie verdragen in het ouderschap.

Ouderschap kan niet perfect

Ouderschap is niet bedoeld om alles alleen te doen.

Er zijn miljoenen opvoedboeken, er zijn zoveel verschillende theorie├źn en manieren van handelen. En zal ik je een geheim vertellen? Er is niet per definitie een goed of fout. Er is geen heilige graal en geen fantastische succesformule. Maar wat past nou bij jou lieve ouder? Wat past er binnen jullie gezin? En vooral wat is goed genoeg. Hetgeen wat werkt is namelijk altijd afhankelijk, van jou kind en diens temperament, de omgeving en talloze andere factoren. Waarbij om het nog even ingewikkelder te maken het ook niet zo is dat wat werkt voor dit kind voor je volgende kind ook zal werken. Iedereen is namelijk anders en jij bent ook niet bij elk kind dezelfde ouder.

Goed Genoeg Ouderschap is het streven

Perfectie hoort niet thuis in het ouderschap, daar hoort goed genoeg ouderschap bij. In imperfecties zitten namelijk de leerkansen de ontwikkelkansen tot groei. En bovenal wat wil je meegeven aan je kroost? Dat het perfect moet? Dat ze alles zelf moeten doen?

Of wil je ze juist leren dat ze mogen leunen? Dat ze fouten mogen en kunnen maken? Dat je dingen kan herstellen. Dat je gewoon mag zijn.

We willen allemaal dat onze kinderen normaal zijn of in het gemiddelde zitten, maar wat is nou het gemiddelde, door te gaan erkennen dat er in het gemiddelde range enorme diversiteit zit, wordt de wereld al zoveel groter!! Dan kan er zoveel meer. Door, dat te gaan zien wordt de druk ook weer lager voor ons allemaal en bovenal voor je kinderen (ongeacht de leeftijd).

Dus wat is dit? Dit is een pleidooi, dit is mijn missie. Om te ervaren dat goed genoeg, goed genoeg is. Dat we mogen zijn, dat we mogen verzachten. Dat er zoveel variatie is op de wereld. Dat je het niet alleen hoeft te doen.

En weet je wat, misschien zitten hier gekke zinnen in, spelfouten, weet ik veel. Misschien haak je daardoor af. Maar weet je wat, als ik mij ga focussen op dit moet perfect de wereld uit, dan doe ik hetzelfde en houdt ik mijn boodschap voor mij. Dus bij deze stel ik mijzelf als voorbeeld.

Ik ben geen schrijver, ik ben niet optimaal in spelling (niet omdat ik dom ben maar omdat ik opgegroeid ben in 3 landen en 3 talen). Daar tegenover staat dat ik een goede orthopedagoog & systeemtherapeut ben. Tevens ben ik een moeder die het in deze individualistische maatschappij niet meer alleen wil doen en ga voor goed genoeg ouderschap. Dus als je bij mij komt voor advies, hulp, behandeling is dit ook wat ik promoot. Wat past er bij jullie gezin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *