Waarom Netflix weleens de dood kan zijn voor je relatie…

We zijn allemaal moe en druk. In de avond is er soms maar één ding wat je wilt: neerploffen en lekker kijken naar Netflix, je serie of je film. Soms alleen en als je partner er is dan samen, alhoewel het dan misschien wel een andere serie is… 😉 Hier in ieder geval wel, ik heb mijn eigen series en we hebben onze gezamenlijke. Gisteren nog zat ik lekker in een film, vol in tranen, komt hij binnenwalsen: “Zullen we wat anders kijken?” En daar heb je het eigenlijk al, door samen iets te gaan kijken. Breng je niet echt kwaliteitstijd met je partner door. Ja, je zit naast elkaar. Misschien zelfs wel tegen elkaar aan.

Maar terwijl je daar zit, kijk je samen naar hetzelfde programma. Ik zit vaak ook nog eens op mijn telefoon ondertussen, lekker multitasken. Maar met elkaar is er eigenlijk niet echt interactie. Als dit elke avond zo gaat en je overdag vaak druk bent, wanneer spreek je elkaar echt? Wanneer praat je met elkaar over wat er in elkaars leven gebeurt? En natuurlijk spreek je elkaar vaak tussendoor, over wie kookt er, wie doet de was, etc. Maar dat is wat anders dan echt praten met elkaar. Wat gaat er in JOU om? Wat gaat er in de ANDER om? Wat houdt je bezig? Waardoor maak je bepaalde beslissingen wel of niet?

Dus als dit te vaak en te lang zo gaat, is Netflix dan niet eigenlijk de dood voor je relatie? Die ogenschijnlijk ontspannen momenten zijn misschien momenten waarin je elkaar verliest. Je denkt dat je wat samen doet, maar je doet niets met elkaar. Je zit naast elkaar. Dan is er nog een tweede vraag: hoe zit je eigenlijk naast elkaar? Naast elkaar of ver weg van elkaar op de bank? Eerlijk gezegd denk ik dat ik weleens meer interactie zou hebben met mijn partner op deze momenten als we zouden whatsappen… Bizar toch eigenlijk om je dit te realiseren?

Wat er bij ons vervolgens gebeurt is dat we daarna naar bed gaan en dan gaan we toch praten/kletsen, maar doordat we dan al moe zijn, want oh ja, ondertussen zijn we ook weer te lang blijven hangen in de spannende serie waardoor we later gaan slapen dan we willen, zijn we niet op ons best. Er is minder aandacht voor elkaar, je vraagt minder snel door en bent prikkelbaarder. Bij ons is dit een van de momenten dat we de meeste spanning hebben met elkaar en tegelijkertijd praten we wel echt met elkaar en ontdekken we nog steeds nieuwe dingen van elkaar.

In mijn praktijk hoor ik echter ook genoeg stellen die zelfs dit moment niet hebben van gesprek. Juist deze stellen verliezen steeds meer de verbinding met elkaar. Ze raken elkaar uit het oog. Ze missen elkaar.

Dus misschien af en toe wat minder Netflix en meer kletsen met elkaar… Heel leuk is om dan af en toe wat L-O-V-E gesprekken te hebben met elkaar. Deze gesprekken kunnen echt helpen om de communicatie in je relatie te verbeteren. Mocht je nu denken, “huh, wat is een L-O-V-E gesprek nou weer?” Download mijn e-book 😉 Maar je kan uiteraard ook direct een kennismaking inplannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *