Relatietherapie, waarom zou je?

Relatietherapie, Dat doe je toch niet? Dit is iets dat moet je gewoon kunnen. En als je daar hulp bij nodig hebt dan moet het wel echt echt ernstig gesteld zijn met je…In onze maatschappij heerst een taboe op relatietherapie. Een relatie moet je immers gewoon kunnen. Net als het opvoeden van kinderen en gewoon je zelf zijn? Hoe vaak praten we echt over onze problemen? Over wat er in ons om gaat, of over hoe we ons echt voelen. Laten we verder kijken dan de taboes en kiezen voor onszelf.

Ruzie hoort erbij.

Voordat deze blog te breed wordt, laten we terug gaan naar relatietherapie. Wanneer moet je het eigenlijk overwegen? Ruzie hoort er immers bij. Af en toe. Het is niet altijd leuk, het hoort erbij. Maar is dit echt zo? Of althans tot in welke gradatie. Ik weet eerlijk gezegd niet of er een algemene richtlijn voor is, het is immers een strikt persoonlijk iets.

Je begrijpt me niet.

Om daarbij een voorbeeld te geven, mijn man noemt wat ik ruzie noem vaak een discussie. Als ik zeg ik ben echt boos of ik vind dit echt naar, dan kan het weleens gebeuren dat hij het lang niet zo ernstig inschat als ik. Wat mij dan vervolgens weer bozer maakt… Dit is een inkijkje in ons patroon 😉. Is dit iets waar we perse relatietherapie voor nodig hebben? Ligt eraan, dit patroon kan mij behoorlijk frustreren en eerlijk een gefrustreerde ik is niet een leuk mens voor mijn man. Waardoor we dieper duiken in ons patroon waarbij ik negatief ga doen en ALLES negatief interpreteer. Wat er bij voor zorgt dat ik mij niet gezien en gehoord voel. Ik snap vanuit mij gezien echt niet waarom HIJ dat niet zo ziet. Dus wat heeft mij geholpen is dit patroon in te zien en echt  te snappen. Maar vooral ook door het anders te gaan doen naar hem. Hier heeft oa. mijn leertherapeut mij enorm bij geholpen in een aantal gesprekken samen met hem.

De verbinding met elkaar kwijt zijn

Dus wanneer is genoeg, genoeg voor jou? Dat is voor iedereen anders, wat al meteen in relaties kan zorgen voor de een wil wel en de ander wil niet. Wat heel logisch is, omdat je de situatie beide anders kan interpreteren. En dan is de vraag hoe belangrijk is het voor jou of voor je partner?

Hoop

Relatietherapie gaat voor mij om hoop, de hoop om het anders te willen doen. Om Jezelf en de ander beter te begrijpen. Om samen te leren hoe je het anders kan doen en het patroon waar je last van hebt te doorbreken. Ja dat is ingewikkeld en anderen vinden er mogelijk wat van (taboe ;)). Maar eerlijk iedereen vindt overal wel wat van. Dus kies voor jezelf en elkaar.

En met hoop bedoel ik overigens niet dat de uitkomst van relatietherapie altijd is dat je bij elkaar blijft of moet blijven. Het is de hoop om elkaar beter te begrijpen en mocht het niet meer samen lukken om het dan op een goede manier te beëindigen.

Dus tot slot eigenlijk is mijn vraag aan jou hoe wil je jou leven vorm geven in je relatie? Wil je, in stilte leven? Wil je leven met ruzie? Je niet gezien voelen? De verbinding kwijt zijn met elkaar? Langs elkaar heen leven?

Of wil je, je gezien worden?

je ei kwijt kunnen bij je partner?

Weten wat je aan elkaar hebt?

Zie relatietherapie als een kans, een hoop om het anders te gaan doen en anders te ervaren. Laat je niet tegen houden door de taboes. Het is jou relatie 😉

En als je niet weet of het echt wat voor jullie is, voel je vrij om vrijblijvend kennis te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *